Voor wie is een green light operatie bedoeld?
Sommige mannen hebben last van een (goedaardige) vergroting van de prostaat waardoor hinder ontstaat. Normaal gesproken heeft de prostaat ongeveer de omvang van een walnoot. Bij mannen boven de 40 kan, door hormoonverschuivingen, een vergroting van de prostaat optreden. Door deze vergroting kan de plasbuis deels of volledig dicht gedrukt worden met vervelden klachten als gevolg. Een aantal voorbeelden van dat soort klachten zijn:
- Vaak nodig moeten plassen
- Het traag op gang komen van de plas
- ’s nachts vaker moeten plassen
- Onregelmatige en zwakke plasstraal
- Het gevoel de blaas niet volledig te kunnen legen
- Nadruppelen
- Pijn bij het plassen
- Na het plassen direct nog een keer moeten
Hoe werkt de green light laser behandeling?
Voorafgaand aan de behandeling moet de arts op de hoogte zijn van voedingspatroon en de medicijnen die u gebruikt.
Voeding : voor de behandeling mag u enkele uren niet eten. Op de dag van de behandeling mag u na middernacht niets meer eten. Op de ochtend van de procedure mag u alleen de door de dokter voorgeschreven medicijnen met een glas water innemen.
Vraag uw dokter hoe lang u na de operatie in de kliniek dient te blijven. U zult zelf niet kunnen rijden na de operatie indien u een katheder in uw blaas heeft.
Vraag uw dokter hoe lang u dient te herstellen. In sommige gevallen wordt aangeraden de eerste twee weke niet te werken.
Met een green light laser behandeling wordt het overtollige prostaatweefsel snel en nauwkeurig verwijderd, hierdoor ontstaat er weer ruimte in de plasbuis en kunt u weer normaal plassen. De behandeling is zeer efficiënt en veilig om de klachten te behandelen. De behandeling is een goed alternatief voor de Trans Urethrale Resectie (TURP) operatietechniek. Daarbij wordt de prostaat met een ijzeren lusje onder stroom via de plasbuis stapsgewijs verwijderd. Een green light laser operatie is eenvoudiger, sneller en veiliger dan TURP.
Voorafgaand aan de operatie wordt u onder narcose gebracht, daarna brengt de arts een smalle kijkbuis met daarin een laserdraad in via de plasbuis. Aan de andere zijde van de draad wordt de lasermachine aangesloten. Omdat het groene licht erg fel is draagt iedereen in de operatiekamer beschermende brillen. Vervolgens richt de arts de laser op het overtollige prostaatweefsel, het bloed absorbeert de laser waardoor het omringende, overtollige weefsel verdampt. Deze techniek wordt herhaald tot al het overtollige weefsel verwijderd is en de urinebuis niet meer verstopt is. De operatie duurt, afhankelijk van de grootte van de prostaat, een half uur tot enkele uren.
De green light laser operatie is een zeer veilige manier om klachten die voortkomen uit een vergrote prostaat te behandelen. De operatie is snel, uiterst precies en omvat minder risico’s dan traditionele prostaat operaties.
Ten opzichte van andere behandelmethodes zoals TURP biedt de green light laser operatie verschillende voordelen. De verschillende voordelen op een rij:
- Kleinere kans op beschadiging van de plasbuis
- Katheterisatie is in de meeste gevallen niet nodig
- De kans op bloedingen is klein
- Lager risico op bloedingen
- Korte behandeltijd
- Directe verlichting van de symptomen/klachten
- Snel herstel
- Complicaties treden zelden op
Resultaten
De plasstroom wordt verbeterd door de laserbehandeling, binnen 24 uur na de behandeling ervaren de meeste patiënten een grote verlichting van de prostaatklachten. In uitzonderlijke gevallen is er nog een behandeling nodig omdat het niet al het overtollige weefsel verwijderd kon worden of het weefsel terug gegroeid is.