Iedereen heeft een andere kleur tanden, de vorm van de tanden verschilt ook per persoon. Sommige mensen hebben nooit echt witte tanden gehad. De tanden verkleuren ook door de jaren heen, factoren als roken versnellen dit proces. In veel gevallen kunt u dan uw tanden bleken. In de meeste gevallen ziet u twee weken na de behandeling het gewenste resultaat. Vullingen, kronen en bruggen kleuren niet mee wanneer u de tanden laat bleken. In sommige gevallen is het resultaat niet blijvend en moet u na een aantal jaar weer terug komen.
Verkeerde manieren om tanden te bleken
Haast iedereen wilt graag witte tanden, ze geven een mooie lach en ogen gezond. Tegenwoordig zijn er veel verschillende, foute manieren om de tanden te bleken. Zo zijn er mensen die zeggen dat de tanden poetsen met houtskool helpt. De tanden worden wel witter maar dat is omdat houtskool oppervlakkig vuil opruimt. De natuurlijke kleur van de tanden blijft hetzelfde. Er zijn ook mensen die baking soda en citroensap gebruiken, dit is echter juist schadelijk. Het glazuur wordt hierdoor van de tanden afgeschuurd. Daarnaast is er ook iets genaamd de ‘banana whitening myth’ het idee achter deze mythe is dat de tanden niet met een tandenborstel moeten worden gepoetst maar met een bananenschil. De minderalen die in de schil zitten zouden de tanden reinigen. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.
Veel tandpasta’s hebben op de verpakking staan dat ze de tanden witter maken, dit is niet wetenschappelijk bewezen. Deze whitening tandpasta’s maken de tanden wel beter schoon en tanden die schoon zijn lijken wel witter.
Deze methodes zijn niet de juiste, als u echt witte tanden wilt kunt u het beste met uw tandarts overleggen wat de mogelijkheden zijn.
Ooglidcorrectie
Het kan zijn dat uw ogen gaan hangen en u daarom een vermoeid uiterlijk heeft. Door een ooglidcorrectie te ondergaan kan dit worden verholpen. In het geval van een bovenooglidcorrectie wordt er in de oogplooi een sneetje gemaakt, daarna wordt er overtollig vel verwijderd en het sneetje wordt weer gehecht. Het litteken dat hiervan ontstaat valt in de oogplooi en is daardoor amper zichtbaar. Bij een onderooglidcorrectie gebeurt hetzelfde alleen dan onder de wimperrand.
De eerste week na de behandeling zijn de oogleden erg blauw en gezwollen. Na een aantal weken trekt dit vanzelf weg. Na ongeveer drie maanden is het echte resultaat zichtbaar. Na de behandeling kunt u niet zelf rijden. Zorg er dus voor dat u wordt thuisgebracht. Om te voorkomen dat de oogleden heel erg gaan zwellen of nabloeden kunt u de oogleden het beste koelen met ijs. Dit kunt u een aantal keer per dag doen. Over het algemeen valt de pijn na de behandeling mee maar als u teveel pijn heeft kunt u een paracetamol innemen, gebruik geen pijnstillers die bloed verdunnend werken. De wond moet de eerste twee dagen na de behandeling droog en schoon blijven. Let daar goed op als u gaat douchen. De eerste week na de behandeling moet u voorkomen dat u wordt gestoten tegen uw oog. Dingen als sporten kunt u dus beter uitstellen tot een a anderhalve week na de behandeling.
Wordt een ooglid correctie vergoed?
De bovenooglidcorrectie is sinds 1 januari 2017 weer terug in het basispakket. En wordt de behandeling weer vergoed als u voldoet aan de strenge eisen. Bijvoorbeeld dat u last heeft van ernstige gezichtsbeperking, het ooglid hangt dan 1mm of lager voor uw pupil. Indien u een aanvullende verzekering heeft komt u sneller in aanmerking voor een verdoeding. Elke verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen regels en eisen hiervoor. Daarom kunt u het beste met uw verzekeraar contact opnemen om erachter te komen of u in aanmerking komt.
Een onderooglidcorrectie heeft geen medische redenen waarom het nodig is, het is puur cosmetisch. De behandeling wordt niet vergoed, ongeacht of u een aanvullende verzekering heeft.
Neuscorrectie
Het kan zijn dat u zich stoort aan de vorm van uw neus. Vaak is er maar een kleine ingreep nodig om dit te veranderen. De vorm en grootte bij de tip en vleugels van de neus kunnen eenvoudig worden aangepast. Een aanpassing aan de hele neus of de neusbrug is wat gecompliceerder. Het hoekje tussen de bovenlip en neus kan ook aangepast worden.
In de meeste gevallen wordt deze behandeling onder narcose gedaan en via de neusgaten, een gesloten neuscorrectie is dat. In enkele gevallen wordt er gekozen voor een open neuscorrectie, er wordt dan aan de buitenkant van het neusschot een sneetje gemaakt. Het voordeel van een gesloten neuscorrectie is dat u er geen littekens aan overhoud. Indien u een complete neuscorrectie heeft gedaan wordt er na de operatie over de neus een spalkje gedaan en krijgt u wondtampons in de neusgaten. Drie dagen na de operatie mogen die er weer uit. De hele behandeling duurt meestal tussen de twee a drie uur.
Na de behandeling
De spalk en het aangebrachte verband kunt u ongeveer een week na de behandeling weer weghalen. Wanneer deze eraf zijn ziet uw gezicht er nog niet zo mooi uit en voelt het apart aan. Uw gezicht zal nog behoorlijk opgezwollen zijn en er kunnen kleine bloeduitstortingen zijn. Totdat de hechtingen verwijderd zijn moeten de littekens droog blijven. U kunt wel douchen maar erg voorzichtig. Een week na de behandeling kunt u gewoon weer douchen, let er wel op dat de temperatuur van het water niet te hoog is. De eerste weken kunt u het beste iets hoger met hoofd liggen. De eerste dagen na de behandeling moet u zoveel mogelijk rusten, na ongeveer een week kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Let hierbij wel op dat u niet teveel druk op uw hoofd krijgt door bijvoorbeeld niet te gaan bukken of te tillen.